Projecten

Meedoen met een plastic-afval-vrije toekomst?

Projecten

Upp! helpt lokale overheden en bedrijven om plastic-afval-vrij te worden. Samen met de  betrokken partijen werken wij op verschillende locaties in Nederland en Vietnam aan het opzetten van Circular Plastic Innovation Centers. We hebben een aantal projecten ter illustratie uitgelicht.

Circular Plastic Factory Phu Quoc

Phu Quoc is een belangrijke bestemming voor toeristen in Vietnam. In 2018 kwamen er 2 miljoen toeristen naar dit tropische bounty-eiland. In 2020 verwacht men een verdubbeling… met deze groei groeit ook de berg afval die dagelijks op het eiland wordt geproduceerd. En de enorme hoeveelheid plastic in de zee, in de havens en op de stranden. Voor de toeristensector en de grote hotelketens begint dit een (groot) probleem te worden.

Samen met TTC Group gaat Upp! de plastic afval kringloop op het eiland sluiten. Upp! en onze technologiepartner Vinacolour uit Hanoi zijn bezig een fabriek te bouwen die op Phu Quoc het plastic afval om moet zetten in bouwmaterialen. Deze bouwmaterialen van plastic afval zullen gebruikt worden bij de bouw van het eerste resort van TTC Land op het eiland. Ook zijn we in gesprek met andere hotels en resorts op het eiland om te kijken hoe zij ook bij kunnen dragen aan een schoner en mooier Phu Quoc.

Samen maken we Phu Quoc plastic-afval-vrij. We verwachten de fabriek in 2019 operationeel te krijgen en in 2020 de eerste 500ton plastic afval te kunnen redden van verbranding, vuilstort, natuur en oceanen.

Closing the Loop at EcoPark Hanoi

EcoPark Hanoi is een groene woonwijk vlakbij Hanoi. De management company heeft de ambitie om ook het afval zoveel mogelijk te recyclen en hergebruiken. Wij gaan dat samen met EcoPark Hanoi opzetten en zullen het gesorteerde plastic afval laten sorteren, wassen en malen in Minh Khai Plastic Craft Village op nog geen 10km afstand. Samen met de family owned businesses van Minh Khai Plastic Craft Village wil Upp! ook daar een Circular Plastic Innovation Center opzetten waar nieuwe producten voor de stadsuitbreiding van EcoPark Hanoi ontworpen en gemaakt worden. Een primeur voor Zuidoost Azië.

Ho Chi Minh City, Vietnam

De grootste afvalinzamelaar in Ho Chi Minh City runt een pilot in Tan Phu dustrict samen met Unilever om gescheiden afval in te gaan zamelen. Aansluitend daarop is Upp! voornemens om samen met de afvalinzamelaar een sorteer-was-maal installatie en een palen en planken fabriek neer te zetten, zodat er bankjes, plantenbakken en voetpaden voor de openbare ruimte in Tan Phu gemaakt kunnen worden en de inwoners kunnen zien waarom ze goed gescheiden in moeten zamelen.

Modular Circular Plastic Factory

Upp! sluit de plastic afval keten lokaal en circulair.

Vanuit de Go!-NH Circulaire economie accelerator en Techport, een PPP in de IJmond regio, werkt Upp! samen met onder andere Bilfinger Tebodin en VanderEng aan een modulair ontwerp voor de Circular Plastic Factory. Flexibel, makkelijk te schalen en bij te stellen is een modulaire oplossing wereldwijd in verschillende situaties toe te passen. Het eerste showcase model willen we eind 2019 realiseren in de Metropoolregio Amsterdam.

Deze modulaire set up gaan we ook elders toepassen. Zo werken we bijvoorbeeld nauw samen met het Polymer Science Park in Zwolle om daar naast samen een Upp! Circular Plastic Factory te realiseren.

Recycled Park Can Tho

In Can Tho, hoofdstad van de Mekong Delta in het zuiden van Vietnam, gaan Upp!, de stichting Recycled Island, de Hogescholen Arnhem-Nijmegen (HAN) en Zeeland (HZ) samen met de People’s Committee van Can Tho, de Can Tho en An Giang Universities plastic afval uit de Mekong Rivier vissen. Dit plastic afval zal worden gesorteerd en gemalen en vervolgens in eerste instantie worden gebruikt om er een drijvend park mee te maken. Ook wordt een modulair drijvend systeem ontwikkeld van gerecycled rivier plastic waarmee amphibious houses climate-change resistant kunnen worden gemaakt. Ook kunnen deze systemen worden gebruikt voor bijvoorbeeld fish-farms, drijvende huizen en steigers of aquaculture.

Vinacolour & Upp! pilot productie Hanoi

Bij Vinacolour, Upp!’s technology partner in Hanoi, rollen de eerste producten gemaakt van lokaal plastic afval van de band sinds het begin van 2019. Wij produceren nu dakpannen, stoeptegels, bouwstenen (grote Lego-blokken) en de eerste deck-plaanken komen er aan. Voor de projecten in het noorden van Vietnam kunnen hier ook de eerste producten gemaakt gaan worden. Samen met Vinacolour bouwen we ook de eerste Upp! Circular Plastic Factory voor Phu Quoc.
In Hanoi wordt nu ook het eerste huis gebouwd van de bouwstenen, tegels en dakpannen. Zie de foto.

Ook plastic-afval-vrij worden?